Raspberry Pi och JMRI

Har nu konfigurerat en Raspberry Pi dator för att använda JMRI. Ska testa på klubben nästa körkväll. Systemet innehåller JMRI och fungerar ävern som en trådlös accesspunkt. Allt testat i liten skala hemma och fukar hur bra som helst. Allt detta kopplas in på Lenz systemet vi anväder på 2R-delen.
Så medlemmar som vill köra med sin smartphone eller platta har bara att installera en app och koppla upp sig på wifi nätet. Därefter välja lokadress och köra.
Förhoppningsvis kommer testet att fungera som tänkt. Då blir det en utförligare beskrivning.

Har nu testat och det verkar fungera som det ska. Har inte testat i större skala utan bara i min hemmamiljö. Det som jag kan tänka mig ska falera är att wifi signalen blir för svag. Det är trots allt Raspberry Pi som driver allt via USB.

Allt är installerat på en Raspberry Pi Rev B dator. På bilden finns även en kamera installerad men kommer inte att beskrivas här. Installerat OS är Raspian från NOOBS kittet som finns att hämta på http://www.raspberrypi.org/downloads. Bara att packa upp och instalera och konfigurera enl instruktion. Jag hade kopplat in TV:n till datorn samt ett trådlöst tangentbord.

När installationen är klar så installerade jag hostapd för att kunna använda datorn som accesspunkt, apt-get install hostapd. Bara att konfigurera enlig instruktionen. Finns många på internet, en ät http://www.cyberciti.biz/faq/debian-ubuntu-linux-setting-wireless-access-point/.

DHCP server ska finnas också. Om Raspberry ska hantera det så kan man installera en sådan, apt-get install dhcp. Årer igen lite konfiguration som skall gäras, /etc/dhcp/dhcpd.conf.

Då är själva datorn klar. Nu är det dags för Java och JMRI. Börja med Java apt-get install openjdk-7-jre. Jag installerade senaste version, Java 1.7.
Dags att ladda ner JMRI. Senaste version som fanns då var JRMI 3.7.1, wget https://sourceforge.net/projects/jmri/files/test%20files/JMRI.3.7.1-r24832.tgz/download. Packa upp filerna med tar zxf JRMI*.tgz

Då kan man prova allt. Anslut bara digitalsystemet till Raspberry och starta med JMRI/Decoderpro. Nu ska JRMI konfigureras och behandlas inte här. Manualer finns på http://jmri.sourceforge.net/help/en/manual/.

Till min telefon har jag installerat appen ”Engine Driver”. Inga problem att installera. Bara att konfigurera att ansluta till JMRI servern och sedan köra tåg.

Så har jag lagt in så det kan streamas video. Endast för test än så länge. Enkel installation enligt http://www.miguelmota.com/blog/raspberry-pi-camera-board-video-streaming/

Nu är enheten komplett. Sista delen i bygget var att installera en touch skärm. Så nu behövs ingen extern utrustning för att kunna köra JMRI. Det är en 2.8″ touich från Adafruit. Enkelt att installera och konfigurera. Tog lite längre tid att fundera ut hur jag ska kunna starta allt utan tangentbord. Men inget är omöjligt.

Systemet startar ny upp JMRI i ”Faceless mode”. Innebär att skärm igentligen inte behövs. Men den får sitta kvar tills vidare. Fördelen är att jag nu kan stänga av den på ett bra sätt och inte bara bryta str&oumL,mmen. Det enda som behövs är något spetsigt och mjukt som en blyertspenna.