Agility tidmätning

Projektet nedlaggt.

Satt med ett par kompisar och grillade. Fick då frågan om det är svårt att mäta tid. Det hela slutade med att jag nu startat ett litet projekt för att göra just detta. Funktionen är mycket enkel. Med hjälp av ultraljudsensorer så startar en klocka. Samma typ av sensor vid målgång som stoppar klockan. Tiden visas på en 0.56″ fyrsiffrig display.

För att få bort flimret har jag valt en display med SPI interface. Flimret helt borta då Arduino inte längre hanterar uppdateringen direkt av displayen. Sensorerna är väl inte det absolut mest exakta att använda men får vara tills vidare. Fördelen är att det inte är några injusteringar att göra som om det vore ljussensorer.

Kvar att ordna är stora siffror. Har hittat en hel del på nätet där man bygger dessa med LED stripes. Ganska enkelt men har ännu bara LED hemma. Kräver lite högre spänning och därmed andra drivsteg. Men några transistorer är inga problem att få fram. Troligen även detta med SPI kommunikation.

Projektet går framåt. Testen som gjordes i veckan var lyckat, Lite svårt med små hundar att ”hitta” dom med sensorerna. Nu har jag testat med dubbla sensorer och det ser ut att fungera. Lite mer saker beställda för att få bra kontakter som håller och lådor för sensorer. När sakerna äntligen kommer så är kabeln restnoterad. Hade hoppats på att bygga en utrustning nu i helgen med det gick inte. Möjligen att jag gör sensorlådorna klara med kontakter och sensorer.

Vidare så har jag nu implementerat en skrivarfunktion för tidutskrifter. Labbar också lite med SD kort som skulle kunna innehålla startlista eller så. Man skulle också kunna skriva tiderna till SD kortet för att bearbeta i en PC senare.

Bilder och mer info när det hela är klart.

2015-05-17 uppdatering:

Har nu ordnat lite små mekaniska problem som varit under utvecklingen. Nu är alla lådor ihop monterade och stabila. Känns som det ska fungera som tänkt nu. Ser fram mot en verklig test om några veckor på en tävling. Har gjort en lite ful inkoppling av kablar ifall vi ska ha printern med.

2015-05-31 uppdatering:

Nu finns en hemsida som visar lite mer i detalj hur det ser ut.

2015-06-07 uppdatering:

Äntligen har jag hittat felet med de falska triggningarna. Det är en av sensorerna som av någon skum anledning lämnar fel uppgifter. Inte alltid, men det händer. Då funkar det ju inte som det ska. In med en ny sensor så är det klart.

2015-08-30 uppdatering:

Under sommaren har ett antal mindre justeringar gjorts. Nu krävs två lyckade avläsningar från samma eller en från varje sensor. För att anse godkänd avläsning får inte det uppmätta avståndet skilja mer än 5cm. Ett par interna kabelanslutningar har också justerats. Rent mekaniskt kommer alla kablar och anslutningar att göras på ett stabilare sätt i nästa utgåva. Det som används nu anser jag är prototypkopplingar. Enkelt att ändra och testa men också orsak till lite problem.

2016 uppdatering:

Projektet vilande. Ingen återkoppling på om det fungerar som det ska.