GPS logger

Inför Nya Zeeland resan så har jag skaffat en GPS till Arduino. Funkar mycket bra. Den loggar position till SD kort var annan sekund. Data formatterat så att ett Perl skript kan ta emot loggar via mail. Allt sparas i en databas på min server. Till detta ska sedan skript skrivas så att positionerna plottas ut på en Google Map.

Det som är kvar att lösa är hur man ska hantera när en position är den samma under en längre tid som en timme. Då ska en ”marker” sättas på kartan. Annars ska bara linjer dras mellan positionerna. Om en ”marker” är satt ska man kunna zooma in där. Självklart med stöd för gatuvy och allt vad som Google Map erbjuder.
En första verklig test har gjorts med mycket bra resultat. Vid varje uppstart av enheten markeras på kartan. Kan hanteras som stopp. Viss fördröjning har jag märkt innan någon satellit hittas. Programmet ska loopa en gång per sekund för att läsa av GPS. Lyckad avläsning gör att nästa position som sparas är om ca 2 sekunder. Så håller det på tills den stängs av. Ett 4Gb kort kommer att räcka länge. Kul sak vore att uppdatera live. Ska se om jag kan få in något nätverkskort. Trådlöst är lite knepigare då SSID och lösen måste lagras i programmet. Men det går säkert att lösa med hjälp av SD-kortet.

Nu har jag fått igång en display som kan visa aktuell data. Då det är Arduino UNO som controller så är det problem med minne. För att få det att fungera med display så är ett UNO kort till med i det hela. Från GPS skickas info via SoftwareSerial till UNO med display. Eget protokoll för att veta att data är aktuellt. Nu ska det göras någon typ av fäste för allt. troligtvis blir det bara en platta som korten kan fästas på. Så enkelt som möjligt med ändå stabilt och enkelt att hantera.

Siten är klar och bara väntar på data som ska visas. Publicering av sidan blir någon dag innan vi reser iväg.

Men varför nöja sig med bara det. Lite nya idéer har dykt upp. Finns små kameror som kan användas. Egentligen tänkta för andra applikationer men kan vara kul att testa. Tänkta man kunde ta en bild med intervall och spara på ytterligare ett SD kort. Har två UNO kort så det är inga problem. Då skulle man kunna få bilder efter vägen också. Har inte fått hem kameror än men det kommer väl om någon vecka eller två. Bara att match tiden mellan de två korten så borde det stämma.

En annan idé jag har är att kunna sälja en enklare variant. Den är som nuvarande men mycket mindre då ingen display finns. Liten låda med all elektronik i den. En kabel med tempgivare, en kabel med GPS antenn och en USB kabel för strömförsörjning.

Till min site kan man maila den info som lagrats på SD kortet som sedan visas på samma vis som i mina exempel. Allt skyddat med användarnamn och lösenord.

Detta fortfarande på idé stadiet men möjligt att jag har detta PM intresse finns.

Senaste version har en 4-radig display och visar mer data, bla koordinater och färdriktning. Mer visas på min NZ blogg.