H0 bygge år 2000-2001

Våren 2000 började jag bygga på min H0 layout. Det fanns ett litet rum som inte skulla användas till något speciellt så det fick duga, runt 9-10 m2. Det fanns inga spårplaner etc utan bygget görs på känsla.

En orsak till att bygga en layout är att jag tycker tåg är kul, men det är väl ganska självklart. En annan orsak är att styr- och reglerteknik kan vara kul. Naturligtvis skulle anläggningen vara DCC. Mycket år 2000 var att testa DCC hur det fungerade, därför blev det inte så mycket landskap gjort.

År 2001 så började jag med lite husbyggen. Som ganska vanligt på layouter så blir det inte många hus. Lite ballastering gjordes också. Köpt en del Lenz prylar men de har problem med leveranser. Lååååååånga leveranstider. Men det verkar gälla hela DCC industrin.

Under februari så ballasteras lite mer på stationen. Där kommer det att gå åt mycket:) Börjar också dra lite luftledning där det går. Ett par hus till för den lilla staden. Provar att göra en väg med Woodland Scenics material. Häftigt, vad enkelt det var. Men inte heller helt gratis. En bra sak med deras ”Learning-Kit” är att man får massor med ideer och tips. Jag blir också medlem i RapidH0 i Strängnäs.

I April så köper jag en begagnad SET-01 (Lenz) och en LZ100. Det som saknas nu är LB101. Har nu väntat på dessa i flera månader. Beställer därför från Tyskland och har hemma på mindre än en vecka. Äntligen kan man prova lite mer med Railroad & Co.

Under sommaren så var det mest att testa programmet, inte så mycket annat som händer.

I höstens mörker så är det mycket kabeldragning som görs om. Det funkar inte att bara dra kabel, det måste vara lite struktur också. Många konstiga problem bara försvinner efter detta. Ett tåg är lite speciellt då det skall sköta rengöring av spår. Efter mycket tänkande och provande så görs det nu helt automatiskt, på tidtabell.

Jag behöver mer uppställningsspår och beslutar mej för en tredje nivå. För att komma dit krävs att en helix byggs. Problemet är att den måste placeras där det stora berget är, och det är ”färdigt”. Helixen byggs i ett annat rum och monteras sedan in på plats. Gick faktiskt bättre än väntat. Jag byter spårmaterial till denna våning, satsar på Tillig. Lägger en stor beställning hos Tinumix som levererar allt på en vecka, mycket bra gjort. Vilken räls, undrar om man ska slita bort allt Roco.
Hittar ett erbjudande på Eurohobby om Faller Car System. Halva priset, detta måste testas. Läckert, men var får jag plats med fordonen?