Årsarkiv: 2017

GPS bugg hittad

Det har varit lite problem med den GPS jag byggt som används bla i Nya Zeeland. Lite sporadiskt tyckte jag  att streck drogs långt och konstigt. Misstanken ar att koordinater blev fel om det var för få satelliter. Har leta och funderat. Men då det är en record i databasen var tredje sekund så blir det mycket data att gå igenom. Men nu är buggen funnen och frågan är om och hur man ler den.

Felet ligger i hårdvaran, själva GPS chipet. Den gör avrundningsfel vid dygnsskifte. Timme, minut och sekund är nollor men datumet har inte ändrats. Nu är det enkelt att manuellt söka upp sådan tid och uppdatera datumet. Men man vill ju inte stöka med sådant vi skript systemet kör själv. En ändring ska göras, sen är det klart. Så det blir manuell hantering. Struligt men så blir det. Ska se om jag mailar till Adafruit och påtalar det. Kanske kan man få en ny uppdaterad krets som gör rätt.

Tauranga miniature railway

Vi tog en lite tur till Memorial Park i Turanga för jag ville se deras bana. Den var stor och skulle varit läckert att se lite trafik där. Men dom kör bara på söndagar och vädret tillåter. Inte söndag idag och lite regn kom det också. Vem vet, kanske det kan passa en annan resa.

Lite tåg i Nya Zeeland

Vi var i Coromandel under semesterresan och jag passade då på att besöka Driving Creek Railroad and Pottery. Tredje gången jag varit där och första gången var 1997. Mycket har hänt under åren men mycket är sig likt också.

Vi åkte förbi Kawakawa också, Har varit id stationen där och fikat. Tyvärr stängt när vi var där. Men några bilder blev det i alla fall. Såg också att dom körde dagen innan.

IP-TV och erfarenheter

Det har strulat en hel del med TV sedan jag började med Viasat. Har igen felanmält om att bild försvinner och dekodern tycker att internet saknas. Bild kommer tillbaka om man ändrar kanal och tillbaka. Inte speciellt logiskt.

Dagens tips var att strömförsörjningen inte ska vara via grenkontakt. Klart man blir lite skeptisk men nu har TV’n fungerat felfritt i 2-3 timmar. Det var omöjligt tidigare. Möjligen att det funkade i 10 minuter i stöten.

Men det var inte lösningen i alla fall. Då jag vill få ett nät till ner till TV’n så har jag två VLAN för detta. Ett för mitt vanliga lan och ett för TV. Men det gillar inte boxen. Så nu är det kabel direkt från fiberboxen till TV boxen. Tur man har lite smarta WiFi prylar så dom kan hjälpa till och lösa problemet. Nu kan TV få internet via mitt LAN och även stereon.