G-skala år 2004

Planeringen, om man nu kan kalla den så, pågår hela vintern. Vet ungefär vad jag vill men hur ska man åstandkomma det. Tage ställer som vanligt vänligt upp och transporterar hem grus. 8,5 ton grus. Han tyckte det räckte 🙂

Nu måste man sätta igång. Kan ju inte ha den högen ligga där hur länge som helst.
Börjar provgräva i början på maj. Stenhårt, det har inte regnat på länge. Önskar lite regn och det ska komma sägs det. Visst kommer regnet, men det slutar ju aldrig. Mellan skurarna så hinner man gräva 3-4 meter. In och vänta på uppehåll. I med markduk, kablage och full med grus. Man kanske kan göra några meter per dag i snitt. Min planering att ha det hela färdigt i mitten av juli ser ut att gå om intet.Dagarna går och det blir lete mer gjort för varje vecka. Semester! Äntligen borde man kunna få lite gjort. Nejdå, regnet fortsätter. Framstegen är långsamma.
Inte nog med att vädret är dåligt, jag får inte heller rälsen att passa ihop. Som tur är så löser sig detta problem med en massa räknande. Det är tom så att jag har de passbitar som krävs.


Man behöver inte göra sprängningsarbeten men kapa stenplattor behövs. Ett par myrstackar som stryker med men myror brukar klara sig ändå.


Micke, Danne och Tage kommer över för att kolla läget. De tycker att de också borde gräva lite. Sagt och gjort, de gräver den långa paradsträckan på nolltid. Det är nog det värsta biten på hela sträckningen. Mycket gräsmatta som ska bort.


Kjell, Kennet och Robert ställer också upp en dag och hjälper till. De gräver hela stationsområdet samt runt uteplatsen.

Min kompis Oliver gillar att göra trädgårdstraktorn, så han sköter om all grustransport.
Hela slingan nu komplett så vi kan provköra. Funkar faktiskt riktigt bra.


Själklart så saknas det räls i alla fall. Två inköpsresor har gjorts till Harambee hobby i Stockholm. Som tur är kan jag nyta ut en raka mot två kurvor under trappen. Det hela är nu komplett.

Oliver och jag har fixat till så att ett spår nu fungerar under uteplatsen. Här kan det bli tre spår i en framtid om man ska kunna köra tåg med datorn.


Nu är det bara att provköra, så mycket man hinner. Spårjusteringar krävs. Inga urspårningar är acceptabla. Vidare ska inte heller tåget ha en vaggande gång hur mycket som helst.


Ett antal kärror med grus har körts in under uteplatsen. Allt detta för att förbereda eventuell utbyggnad. Om det blir datorstyrt kommer det att bli 2-3 spår för uppställning här. Det går åt en hel del grus för att få en relativt plan uta att lägga spåren på.


Den 7 augusti var det stor tågkörning. Ett tiotal personer var med, några med tåg, andra inte. Alla har dock intresse för tåg vilket är en fördel. Banan fungerade över förväntan. Inga kortslutningar eller spänningsfall. Problem som var handlade om koppel. Ingvars modifierade Kadee koppel har problem i S-kurvor, ex. växelgator. Orsaken är att kopplen inte kan röra sig tilfäckligt i sidled på långa vagnar med mycket överhäng. Genom att inte använda ett spår på huvudstationen, det mellersta, så har han inga problem. Kennet kör med LGB koppelkrokar. Då han inte hade satt på en extra krok på loket så var det problem. Alla hans vagnar blir tungt att dra. Då rälsen inte är 100% plan så kan kroken tappa taget. Vi fick binda ihop kopplet med en liten snörstump så han kunde köra. Kennets SD45 programmerades om för att få lite trevligare start- och bromssträckor. Han behöver nu koppla om lite belysning på funktioner för att det ska bli riktigt bra.

Det blev några körningar till under hösten. Sen kommer vintern med all snö och elände..Värst av allt är väl stormar. Min ek blev lite trött och tappade en gren. Som väl var så klarade sig spåret utan skador.

Nu är det bara att invänta våren 2005 för att börja köra lite igen.