Historien om växellådsbytet

Det gick rätt bra på Mantorp Park hösten 2011. Har aldrig kört så fort rakt fram och många som ville köra bana i oldies klassen. Men så börjar det ticka i bilen. Hördes fast man kör med hjälm. Bara att rulla in i depå för att kolla. Hittar inget utan misstänker att luftfiltret skramlar lite. Drar fast ordentligt och ut och provat igen.
Samma tickande igen och motorn dör i vänstersvängar. Nu är det något skumt på gång.
Vid uppställning för race så säger funktionär att det låter konstigt. Men jag ska i alla fall prova ett varv och se hur det går. Det gick ett var sedan small det ordentligt.


Bara att ställa bilen på gräset och invänta målflagg. Bilen lyfts bort till parkeringen där man kan se att växellådan inte ser ut som det borde. Hämtar bilen dagen efter på trailer. Inte kul att åka i 80 km/h dryga 150km. Det tog sin tid. Men det gick i alla fall smidigt att ta upp bilen och även få in den i garaget. Så där fick den stå länge.

Börjar att demontera efter att lånat lite saker både här och där. Lådan sitter bara i det bakre fästet. Hela kåpan runt turbinen är sönderslagen. Det är en bult som lossnat och slagit sönder. Som tur är så sprack aldrig turbinen så ingen olja kom på banan. Men det blir mycket olja i garaget.

Beställer en ny låda hos AE Transmission som bygger en TH700 med förstärkningar. Tar en stund men det är ingen brådska för mig heller. Efter att jag fått hem lådan så ska kardanaxeln kortas. Nu är det bråttom. Svea Bil i Bromma ska stänga för semester om en vecka. Får jag bara upp kardan så ska dom fixa. Hämtar en kortad axel timmar innan dom går hem. Nu måste jag ta bort lådan. Går måttligt bra när allt bara ramlar ner och böjer till rören för oljekylnigen. Nåja, det löser sig. Upp med bilen på trailer igen för att åka upp till ett garage med lyft. Det är nog en 400m dit i alla fall.

Monterar lådan med visst besvär och konstaterar att kardanaxeln är i kortaste laget. Men det fungerar i alla fall. Nu är det dags att ringa nästa kompis så han kan göra ett nytt fäste för lådan. Snabb grabb. Färdigt inom någon timme. Funkar kanon. Bara för att konstatera att balken så går under bilen måste modifieras. Hålen för avgasystemet måste flyttas. Den här lådan är längre och något bredare. Balken kommer tillbaka dagen efter, målad och fin. Inte nog med det, passar bättre nu än orginalet.
Min gamla hastighetsmätarutgång passar naturligtvis inte. Kollar med AE Transmission och han beställer en ny. Vi snackar också väselspak då den gamla är för 3-stegad automat. Återigen så blir det en liten tur till PersÅkers speedshop för att köpa ny spak. Och en oljekylare. Och lite kopplingar.

Ny spak gör att gamla fästet inte stämmer. Dags att kalla in smeden igen så han gör nytt fäste. Drar vajer mellan spak och låda. Borde vara enkelt men då man kan välja olika punkter att fästa i så väljer man ju fel. Gör om, gör rätt. Justerar vajer och det verkar till slut att stämma rätt bra.
Efter 3-4 veckor i kompisens garage så är det dags att provstarta. Inte ett liv. Just det. Man kan bara starta i park läget. Flyttar en liten plastbit och det tuffar i gång. Bara ett par försök och bilen starta för sörsta gngen på nästan ett år. Har väl inte hänt förr. Men batteriet har inte heller varit inkopplat under tiden. Hjulen snurrar båda framåt och bakåt. Du funkar i alla fall växelväljaren. Hoppsan, det var mycket olja på golvet. Glömde visst att dra åt några slangklämmor.
Drar åt slangklämmorna. Läcker i alla fall. Nu är det kopplingen i växellådan som inte tätar. Surt sa räven. Plockar med avgassystem på högersidan. Lossarbalken för att kunna sänka lådan några centimeter. Det är inte speciellt mycket plats. Men efter någon timme så har jag lyckats dra åt kopplingen. Montera allt igen. Orkar inte starta först för det kommer bara att låta för mycket. Ner med bilen, startar och stänger av igen. Upp med bilen och kolla efter läckage. Äntligen, det ser ut att vara tätt.
Hur gör man nu då? Ska man ta bilen hem? Jo men det är färdigkopplat allt. Kick down vajer på plats, olja i lådan. Jo, jag tar hem bilen. Vilken skillnad mot den gamla TH400 lådan som satt tidigare. Mjuk och fin växling. Rullar sakta hemåt. Till och med park funkar medans man öppnar garaget. Men hela bilen vibrerar. Det är säkert ljuddämparsystetm som tar i balken. För det är stumt numer. Får väl bli ett vinterprojekt att fixa.
Så det som är kvar är strömbrytaren till overlocken. Kablage finns draget och även brytaren ligger i bilen. Ska bara monteras.
Ser fram till race på Mantorp Park om ett par veckor. Hoppas bara att inget ska gå sönder igen.
Tack alla kompisar som hjäpt till och ställer upp för en som har tummen mitt i när det gäller sånt här.