Historien om att bygga en modul

Denna story kommer att uppdateras under oktober månad nära nog dagligen.
Så har jag äntligen tagit tag i mitt modulbyggande. Vid senaste MMM mötet så lovade jag att ha en modul till Gävle träffen. Det är lite panikartat då den bara är en månad kvar. Samtidigt som det finns andra åtaganden som ska göras.
Här är berättelsen om min första modul, Västerås-standard med MMM rekommendationer.Ramen byggdes på ett byggmöte under våren i MMM. Sedan dess har den legat på golvet, varit uppställd mot en vägg för att slutligen hamna i garaget. När modulen återigen ligger på golvet konstateras snabbt att jag inte har någon plywood. Inhandlas snabbt och basplattan sågas till. På något underligt sätt passar den bra utan justeringar. Det börjar bra i alla fall.

Räls som ska användas har inhandlats tidigare. Jag använder Tilligs spår vilket jag tycker är både snyggt och lättanvänt. Min ide från början är att göra något med smalspår. Min plan är ha ett genomgående normalspår som övergår i parallellspår. Från sidan inkommer ett smalspår som delar sig där ett spår blir treskenespår. Tycker sådant spår är läckert. Det innebär dock lite problem. Måste bygga fler moduler vad det lider.

Mitt första försök att skapa någon typ av spårplan. Men här dyker jag på mitt första stora problem. Spårlägen, var tusan hittar jag spårlägen. I standarden är det inte det enklaste att hitta. Så det här får räcka för dag 1.

Dag 2. Inte så mycket tid för att göra något tyvärr. Testat lite mer med spår för att se om det kan funka. Tur att det är Göteborg på söndag för det fattas lite saker som vanligt. Det blir inte så bra med Woodland Scenic under spåren vid själva stationsområdet. Ska se om det inte går bättre med kork istället. Fortfarande osäker på var spårlägen ska vara. Men det löser sig säkert. Inte dags att borra för växelmotorer ännu i alla fall. Det kommer att bli många isoleringar för block. Detta med tanke på en eventuell indikering på upptagna spår. En vild liten ide jag har är att köra smalspåret via dator i en lite mer avlägsen framtid.

Sakta, mycket sakta så händer lite saker. Första spåret nu på plats. Mera saker att skaffa i Göteborg. En struntsak som spik, den är slut. Efter samtal med Peter Ce, “Generalen” i MMM så vet jag nu hur spåret ska ligga, vad min modul beskrivs som etc. En hel del tips från honom om inköp etc. Om jag nu bara får tag på kork, spik och någon växelmotor, så är spåret snart på plats. Sedan är det bara ballast och landskap kvar. Ett snabbt försök till ställverk har gjorts. Det kanske kan duga i Gävle om jag inte hinner fixa till ett bättre. Det blev lite trångt.
Det elektriska kommer att fungera så att modulen kan vara helt isolerad från andra moduler.

Första växelmotorn på plats. Har bara en motor till hemma men många fler ska köpas om någon vecka. Första testen ser så här långt bra ut. Vidare har jag börjat med håltagning för ställverket. Även där råkar jag ut för problem. Någonstans ska det finnas en sticksåg. Undrar om jag verkligen har den hemma. Ställverket kommer med största sannorlekhet att göras om senare. En panel för körhantag ska också monteras.
Nu går det inte att göra så mycket mer innan jag får hem mera delar. Det som fattas är spårspik, kork, kablar och kontakter. Första inköpsresan blir på söndag.

Så har jag skaffat hem lite mera material så att bygget kan öka i tempo. Kork från IKEA (Duga) som underlag, spårspik, Ivar-ben och en ny Lenz panel. Så blev det ett lok också, men det har ju inget med bygget att göra. Korken är något tunnare än Woodland Scenics banvall. Skillnaden är minimal så jag räknar inte med några problem. Nu kan jag äntligen lägga alla spår och fixera dom. Sedan ska ytterligare en växelmotor installeras. Det blir mycket strömmatning till rälsen. Jag vill absolut inte ha att diverse tåg stoppar på min modul pga dålig matning. Vidare är spåravsnitten blockade, dvs jag har många skarvjärn i plast. Matar hellre med mer kabel samt viss möjlighet till felsökning. Verkar även som om modulen kan komma till användning direkt. Sånt är ju alltid kul. Men det sätter lite press på att allt ska bli färdigt. Ballast etc kommer att köpas i Tyskland under den korta resan til Hamburg. Kanske man kan hitta något lite häftigt smalspårslok också.

Då var ytterligare en växel med motor monterad. Lite räls också laggd och spikad. Det är lite knöligt med tre-spårsrälsen. Slipersen är inte förberedd som annan räls. Nu skulle man haft småborr för att enkelt kunna spika. Kanske blir det att rälsen får limmas istället. Hoppas kunna ha all räls laggd i morgon kväll. Då ska det göras en skiss på panel. Ska fräsas till på jobbet i aluminium.

Äntligen är de spår på plats som krävs vid första körningen. Dubbelspåret klart, bara att kapa 25mm från kanten. Även smalspåret är laggt. Där fattas lite för att komma ut till kanten. Nu skall undersidan ordnas. Allt kablage ska kopplas ihop, men jag har i alla fall påbörjat. Som vanligt så tog det slut på lite saker. Vidare skall all övrig kablage fixas. Det verkar som om det ska gå att få färdigt.

Idag blev elen kopplad. Tyvärr så är det fortfarande lite provisoriskt. Honkontakter saknas för matningsspänningen, därför har jag anslutit kabel med banankontakt i änden.
Modulen är förberedd så att man enkelt kan bryta matning och koppla in ett nytt boosterdistrikt. Alla normalspår i modulkanten har matning från yttre booster, alla övriga spår från eventuellt egen booster eller annat boosterdistrikt. Modulen kommer att kunna ha egen booster i en framtid.
Som bilderna visar så ska allt kablage fixeras.

En hylla har monterats under modulen. Den är tänkt för att kunna ställa ett digitalsystem och en trafo på. Det kan gå åt. Vidare har allt kablage för växelmotorer dragits. Hål gjort för att montera en Lenz panel samt knappar för växelomläggning.

Paneler monterade temporärt för att fungera vid Gävle-mötet. Vid prov så visar det sig att knapparna för att manövrera växlar är av sämre kvalitet än någonsin. Tre har blivit utbytta under test då det varit kortslutning i dom.
Kablage förberett för booster (LV101) i modulen. Även en “Command Station” (LZ100) kan anslutas. Fortfarande saknas själva boosterkabeln enligt MMM’s rekommendationer. Annat som inte är klart är benen som jag inte har hög prioritet på. Hoppas att modulgrannen har ben.

Dagens övning blev att fixa till moduländar. Slipers skall justeras så att kontaktbleck kan användas. Gjorde också ett försök att tämpa ljudet från växelmotorer genomatt lägga ite dämpande material mellan motor och skiva. Får se om det hjälper.
Så blev det ett försök att skapa peronger. På bilden ses lite tape och konstiga attrialjer. Det är för att jag limmar styrenplast på sidorna. Ingen aning om det tänker fungera.

Inte så mycket gjort idag. Lite landskapsförberedning. Markering för att par vägar, grunder till ett par upphöjningar. Diverse handlande idag gjorde att det nu finns en trafo fastskruvad på den lilla hyllan. Används primärt för att driva växelmotorer men kan även användas till en booster i fall det skulle behövas. Tryckknapparna till växelomläggning är helt värdelösa. Hoppas det fungerar i Gävle för efter det ska dom bytas ut.

Det har inte hänt så mycket på en vecka, Hamburg resa och allt. Bara det tredje och sista växelmotorn nu på plats. Har börjat titta lite på landskapsutformning och har en ide om hur det kan ta sig ut. I veckan skall provköras med lok för att se att det inte krånglar inför kommande helg på Järnvägsmuseet i Gävle.

Äntligen har jag provkört modulen. Saknades naturligtvis matning til en växel. Hjärtstycket hade matning, dock fel polaritet, men inte resten. Efter lite kopplingar så fungerar allt som tänkt. Verkar dock som om jag inte hinner ställa in det ena spåret för att fungera som programmeringsspår med egen DCC enhet. Tanken var att styra ett relä med växeln. På så sett skulle spåret antingen vara kopplat till modulen som vanligt spår, annars inställt för programmering. Då dkulle man enkelt bara kunna köra loket till spåret för att göra justeringar. Det skulle också finnas dator med JMRI installerat för mer avancerad programmering.

Inte klar men var i alla fall med i Gävle. Och den fungerade. Ett spår låg lite fel och flyttades ett par millimeter. Kadee koppel som inte justerats i höjd kan fastna i växeln för treskenespåret där också en vagn orsakade kortslutning. Annars inga problem. Nu är det bara att göra lite mer färdigt och börja på nästa halva.


Samtliga bilder i olika storlekar finns i mitt MMM modul galleri