månadsarkiv: mars 2015

Liten videokamera

Köpte en liten smidig kamera som kan filma i full HD. Så liten att den får plats på en H0-vagn utan problem. Lätt är den också. Har provfilmat lite och det funkar klart över förväntan.

Det som saknas är lite lyse i tunnlar. Sen ska jag försöka hitta en bra fart att filma i. Filmer jag gjort så här långt är ett Ub som kör. Den har max hastigheten 45 km/h inställt. Lite i snabbaste laget. Under filmningen är det TrainController kom kör. Så alla signaler visar rätt signalbilder. Ger också att möjligheten till tågmöten. Ska bli kul att filma mer och verkligen se hur  det ser ut. Har redan hittat en signal som är felkopplad. Bygger på med lite filmer vartefter i galleriet.

Som lite överkurs så har jag nu konfigurerat min PlexMediaServer så att jag kan se de inspelade filmerna på TV, mobil och dator. Fungerar hur bra som helst.

Svenska signaler med Train Controller

hfsignalkornastakor40Har nu tagit tag i lite mer som borde gjorts för länge sedan. Train controller har stöd för mer avancerade signaler än tidigare. Det gör att svenska signaler med 4- eller 5-sken hanteras av programmet. En hel del att fundera över hur man löser hur signalen ska visa. Men det fungerar bra när man testat lite. det har också gjort att rätt signalbild visas direkt. Tidigare hade jag två signaler för att få tillräckligt många adresser. Med version 8 så behöver man inte längre krångla.

Bra information av signaler finns på banguiden och faktabanken.

Marknaden avklarad för i år

En lyckad marknad i år igen. Själv köpte jag bara ett par vagnar och lite luftledning. Dags att börja bygga lite miljö och landskap och inte bara programmera. Måste i alla fall bli halv färdig någon gång.

Byte av växelmotorer

Äntligen har jag börjat byta ut växelmotorer. Cobalt motorerna går så tyst och fint. Enkelt att montera. Tyvärr finns ingen möjlighet att byta ut alla nuvarande motorer. Många går inte att komma åt utan att riva banan. Är det trångt så är det. Nu är det att byta de motorer som inte fungerar tillräckligt driftsäkert.

Modifierat lite så att jag har ca 500ohm i seria på ingången. Nu kuggar inte morotn över och går ännu tystare. Att den också går lite långsammare stör inte då den hinner slå om ändå. Dkuller det behövas kan man i TC informera programmet att det tar längre tid att lägga om.